Röldal Pilgrimcenter

november 20, 2013
Fredrik Olson
Kommentering avstängd

Stavkyrkan i Röldal, Norge från 1200-talet får fler och fler besökare för varje år. En viktig orsak är den ökande vandringskulturen som grundar sig i kyrkans urgamla position som ett mål för pilgrimsvandringar. Tävlingsuppgiften var att gestalta ett modern besökscenter med samlingssal, utställningslokal, begravningsfunktion mm. Utmaningen var att att placera denna relativt stora byggnad på ett respektfullt sätt i relation till den gamla stavkyrkan.

Förslaget bygger på en vandring genom en serie av interiöra och exteriöra rum utskulpterade i den enkla exteröra formen. Fasadens grovsågade, tjärade, böljande träpanel fångar den drivande snön och befäster byggnaden i landskapet.

Utdrag ur juryns omdöme: ”The proposal is honored for the fine qualities in the outdoor spaces, especially ‘the calm garden’ towards the east, ‘the exhibition garden’ to the southwest, and otherwise many good qualities. The building has its own character that is well expressed, also at a distance.”

Förlaget fick 4:e pris av över 200 deltagande förslag.

Tävlingsförslag utfört av CaseStudio AB. Fredrik Olson var hösten 2012 delägare i CaseStudio AB och en av de uppdragsansvariga för tävlingen.


Röldal Pilgrimcenter Röldal Pilgrimcenter Röldal Pilgrimcenter Röldal Pilgrimcenter Röldal Pilgrimcenter Röldal Pilgrimcenter Röldal Pilgrimcenter Röldal Pilgrimcenter
loading..