Växthusladan koncepthus

november 20, 2013
Fredrik Olson
Kommentarer inaktiverade för Växthusladan koncepthus

Vår växthusbostad kombinerar den traditionella svenska ladan, ett växthus och ett kretsloppstänk. Ladan delas på mitten och där placeras ett växthus som fungerar som ett extra vardagsrum som expanderar och minskar över året. Enkel husform, enkla fasadlösningar, minskad uppvärmd boyta, hög energiåtervinning ger en god ekonomi. Målet är att i slutändan landa på en boendekostnad inklusive räntekostnader och drift som är jämförbar med ett standardhus av samma yta, med den skillnaden att här får man dessutom 50 m² växthus / vardagrum / tomatodlingar / utomhusbad / snickeri / förråd / festlokal

2 hus i ett. Växthuset är bostadens hjärta. Här passerar man varje dag mellan kök och sovrum. Man beger sig ut i det regn- och vindskyddade men ouppvärmda växthuset året runt. Man upplever årstidernas växlingar. De uppvärmda ytorna har reducerats. Kan man ersätta 10 m² varmt vardagsrum med 30 m² växthus ?

Slutet lokalt Kretslopp. Huset behöver inte kopplas till det kommunala avloppet. Spolvatten från wc och gråvatten från tvätt, bad och kök samlas upp i tankar, processas, sedimenteras och sprids sedan ut i jorden tillbaka till växterna i växthuset. Tomater, vindruvor mm tar upp vatten och näring, producerar frukt och sluter kretsloppet. Solfångare i växthuset producerar varmvatten och el. Regnvatten samlas upp för bevattning och för spolvatten till toaletter.

Koncept utvecklat av CaseStudio AB till Trä- och teknikmässan 2012. Fredrik Olson var då delägare i CaseStudio AB och en av de uppdragsansvariga för utställningen.


Växthusladan koncepthus Växthusladan koncepthus Växthusladan koncepthus Växthusladan koncepthus Växthusladan koncepthus Växthusladan koncepthus Växthusladan koncepthus Växthusladan koncepthus
loading..