Uppgrenna Naturhus

augusti 11, 2015
Fredrik Olson
Kommentering avstängd

SPA- och konferensbyggnad i Uppgränna, norr om Gränna med milsvid utsikt över Vättern och Visingsö. En befintlig faluröd lada revs och ersätts av en modern byggnad med bottenplan delvis ingrävd i slänten. Det övre entréplanet består dels av isolerad byggnad och dels av ett ouppvärmt växthus som sträcker sig över hela taket med plats för odlingar, och skyddade terrasser med milsvid utsikt och med ett klimat motsvarande norra Italien.

Exteriören gestaltas med inspiration av traditionell laduarkitektur med dess enkla portar och luckor. Alla fönster och dörrar förses med öppningsbara luckor i samma grova, faluröda panel som väggen. Det skapar dynamik åt fasaden samt minskar värmeutstrålningen när huset inte används.

Växthuset möjliggör ett slutet lokalt kretslopp med växtbäddar som renar och tar upp näringen i avloppsvattnet och omvandlar det till frukt och grönsaker. Huset kräver ej anslutning till kommunalt avlopp.

Status: Projektet är uppfört och invigdes i Juni 2015.

Projektet utfördes i tätt samarbete med konsultgruppen Greenhouse Living som utvecklar hållbara koncept kring växthusboende greenhouseliving.se


Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus Uppgrenna Naturhus
loading..